Vitamin C: Základní kámen lidského zdraví
Co je vitamin C?
Vitamin C (chemický název kyselina L-askorbová) je ve vodě rozpustný vitamin nepostradatelný pro tělesné zdraví. Vitamin C byl poprvé chemicky izolován v roce 1928 maďarským biochemikem, laureátem Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství, Albertem Szent-Györgyim. Držitel Nobelovy ceny za chemii sir Walter Norman jako první dokázal vypracovat jeho přesnou chemickou strukturu a vyrobil ho synteticky.
K čemu je vitamin C dobrý?
Vitamin C přispívá:
- k normální funkci imunitního systému,
- ke snížení míry únavy a vyčerpání,
- k normální funkci metabolismu,
- k tvorbě kolagenu kostí, chrupavek a zubů,
- k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti,
- k ochraně před oxidativním stresem.
Projevy nedostatku vitaminu C
Nedostatek vitaminu C se projevuje:
- únavou,
- nedostatečnou imunitou,
- zvýšenou kazivostí zubů,
- zpomaleným růstem,
- žaludečními problémy,
- narušením stavby kostí a deformací kloubů.
Vitamin C v přírodě
V přírodě si většina zvířat (kromě některých druhů primátů, morčat, kapybar a dalších) dokáže v těle vitamin C syntetizovat sama – zbytek živočichů, včetně lidí, je nucen tento vitamin přijímat z potravy. Mezi rostliny bohaté na vitamin C patří rakytník, šípek, citrusy, rajčata, papriky, brokolice, jahody, černý rybíz, špenát, kiwi a brusinky.
Vitamin C v doplňcích stravy
Denní doporučená dávka vitaminu C činí 60–100 mg. Suplementy většinou uvolňují vitamin postupně, aby nedocházelo k předávkování. Toho se ale bát nemusíte, jelikož přebytek vitaminu C je z těla vylučován společně s močí. Mezi osoby se zvýšenou spotřebou vitaminu C patří těhotné a kojící ženy, kuřáci a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.
*Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.