Dopřejte si nejlepší speciality. Mezinárodní den kuchařů přímo vybízí k jejich vyzkoušení
Svátek je oslavou práce kuchařů, uznáním jejich profesionality a umu. Každoročně připadá na 20. října, a to již od roku 2004, kdy jeho tradici založili v Argentině. Inspirováni kuchařským festivalem zaměřeným na propagaci místní kuchyně, který zaznamenal nebývalý úspěch, se několik kuchařů rozhodlo pro jeho rozšíření i za hranice země. Díky jejich iniciativě dnes slavíme Mezinárodní den kuchařů i u nás a nejlepší způsobem, jak se zapojit, je třeba vyzkoušet jídlo z vyhlášené restaurace, hospůdky, kavárny či bistra.
Odhalte nepoznané
Podniky zpravidla chystají nejrůznější speciality a akce, jež přímo vybízejí k tomu, aby člověk objevoval nové chutě a vyzkoušel, co doposud neměl možnost ochutnat. Zajdete-li si přímo do restaurace, bude zážitek dotvořen také atmosférou daného místa. Nic však nebrání tomu, abyste si jídlo objednali domů a udělali si hezký večer v soukromí. Pro každý rok bývá zvoleno společné téma, které odráží trendy z oblasti gastronomie. Chutě Čechů však zůstávají dlouhodobě u určitých pokrmů. „Trendy posledního roku jsou neměnné. Mezi zákazníky vede jednoznačně pizza, asijská jídla a stále oblíbené burgery. Vybírat mají zákazníci opravdu z čeho, jelikož rozvážkovou službu využívají tisícovky restaurací po celé České republice,“ uvádí Lenka Kmeťová, obchodní ředitelka českého Woltu.
Inspirace na poledne i večer
Zastavte se na chvíli a vychutnejte si s láskou připravená jídla z těch nejkvalitnějších surovin. Rozhodně nešlápnete vedle, když zamíříte, ať již osobně nebo prostřednictvím donášky domů, do některého z následujících podniků. Možnost užít si dokonale autentickou chuť Itálie v samém srdci Prahy poskytuje Manú Praga. Restaurace, kterou vybudoval známý italský kuchař Emanuele Ridi. Jedinečnou italskou atmosféru i gastronomii nabízí také nově otevřená L’Osteria Masaryčka, jejíž pizza i domácí těstoviny jsou proslulé. Dáváte přednost exotičtějším chutím? Pak si prohlédněte nabídku asijské restaurace Sia. Taková pekingská kachna či knedlíčky dim sum jsou pastvou pro oko i chuťové pohárky.
Když už kořeny Mezinárodního dne kuchařů sahají do Argentiny, nemůže její kuchyně chybět v nabídce. Dušní ulice v Praze ukrývá dokonale autentický podnik El Gaucho Steakhouse. Právě steaky doporučujeme ochutnat, neboť maso pochází z bio certifikovaných chovů, je tedy nejlepší kvality. Latinskou Ameriku jen v trochu jiné podobě si vychutnáte i v Las Adelitas, kde servírují to nejlepší, co nabízí mexická kuchyně. Rozmanité chutě a barvy doplněné tradičními koktejly zde ještě podtrhuje autentická atmosféra.
Nabídka restaurací je však mnohem širší a nesoustředí se pouze na Prahu. Vyhledejte si svou oblíbenou restauraci, nebo takovou, jejíž kuchyni chcete již dlouho vyzkoušet a zcela jistě zjistíte, že si na kuchařský svátek připravila něco speciálního. Pokud vás nezaujal konkrétní podnik, ale například typ kuchyně, projděte si například nabídku Woltu a modrý kurýr dopraví jídlo podle vašeho gusta až na váš práh. Dobré jídlo má něco do sebe, ať už jej konzumujete doma či v restauraci. Tak či tak naplníte cíl Mezinárodního dne kuchařů, tedy ocenění umu kuchařských mistrů, zvýšení povědomí o této profesi a podpora gastronomie.