3 tipy na zdravá smoothie, která posílí vaši imunitu v chladném období
Co je to smoothie?
Smoothie je nápoj připravený z rozmixovaného ovoce či zeleniny. Součástí může být i voda, jogurt nebo mléko a další ingredience pro dochucení. V případě zimních „smůtýček“ pro posílení imunity budeme připravovat nápoje s vysokým obsahem vitaminu C. Přidáme i zázvor, který je během zimy pro zvýšení obranyschopnosti jako stvořený. Zajímavou variantou bude i smoothie ohřáté.
1. Pomerančovo-mrkvové smoothie se zázvorem
První smoothie, které si připravíme, bude plné vitaminů. Základem jsou totiž pomeranče a mrkve.
Připravte si:
- 2 pomeranče
- 2 mrkve
- zázvor
- med
- 100 ml vody
Postup přípravy:
Pomeranče nezapomeňte oloupat. Slupka je nepříjemně hořká a do pomerančových smoothies ani freshů rozhodně nikdy nepatří. Doporučujeme oloupat i mrkev a zázvor. Vše dejte do smoothie makeru a přidejte vodu. Chcete-li pít smoothie studené, máte hotovo.
Existuje ale i teplá varianta. V takovém případě přelijte smoothie do rendlíčku a ohřejte. Pozor na to, že čím více smoothie ohřejete, tím více vitaminu C se ztratí. Proto se snažte, aby smoothie neprošlo varem. Ohřejte jej dle vlastních preferencí na 40 až 60 stupňů Celsia. Na závěr můžete přidat lžičku medu, která se díky teplotě snadno rozpustí, chvíli míchejte, poté odstavte a přelijte do sklenice.
2. Smoothie se sušenými meruňkami v müsli stylu
Druhé smoothie je trochu netradiční, můžete jej ale vypít třeba ráno k snídani a nastartovat tak obranyschopnost na celý den.
Připravte si:
- 10 sušených meruněk
- 70 gramů müsli nebo ovesných vloček
- 500 ml mléka
- 1 jablko
- 10 jahod (lze použít mražené)
- lžičku skořice
Postup přípravy:
Do misky nasypte müsli nebo vločky a přidejte sušené meruňky. V případě, že jste sáhli po mražených jahodách, přidejte i je. Poté misku zalijte mlékem a nechte přes noc v lednici. Ráno vše dejte společně s jablkem do smoothie makeru. Hotové smoothie dochuťte lžičkou skořice a promíchejte. Také toto smoothie můžete na závěr ohřát v rendlíku na přibližně 50 stupňů Celsia.
3. Dýňové smoothie
Ještě do podzimních dnů se skvěle chodí dýňové smoothie. Snadno si jej připravíte třeba z dýně hokaido.
Připravte si:
- menší dýni hokaido
- 300 ml mléka (dle potřeby více)
- skořici
Dýni nakrájejte na několik menších kousků, zbavte se středu a zrníček. Nakrájenou dýni dejte do trouby na plech s pečicím papírem a pečte doměkka asi 30 minut na 170 stupňů Celsia (dle potřeby může být nutné péct déle). Poté nechte vychladnout a lžící seškrábněte ze slupky dužinu do smoothie makeru a zalijte s mlékem. Hotovou pastu slijte do rendlíku a přiveďte za stálého míchání k varu. Dle potřeby (pokud je směs příliš hustá) přidejte mléko. Přidejte také skořici na dochucení. Kdo má rád, může i dosladit. Poté ještě promíchejte a slijte do sklenice.